beursbanner

Meer informatie over tenders

Geachte dames en heren

U hebt ongetwijfeld al van tenders gehoord of er al op ingeschreven. Misschien hebt u er zelfs al binnengehaald. Wij vinden het belangrijk dat er over de aanpak van tenders nagedacht wordt. Als ze niet juist worden aangepakt, kunnen ze u namelijk veel tijd, geld en energie kosten. Het EUROPOWER-team staat u graag bij in deze aanpak.

Wat houdt een tender precies in?

Een tender of aanbesteding is een procedure waarbij een opdrachtgever (zoals bijvoorbeeld overheidsbedrijven of andere grote bedrijven) bekend maakt dat hij een opdracht wil laten uitvoeren. Hij vraagt bedrijven om een gedetailleerde offerte in te dienen vóór een vooraf bepaalde datum. Na de deadline wordt de inschrijving afgesloten en selecteert de opdrachtgever of tendercommissie het bedrijf dat de opdracht mag uitvoeren.

U hebt meer kans om een tender te winnen als u de beslissers in de commissie al kent. Daarom is het belangrijk dat uw verkopers continu blijven bouwen aan een netwerk van klanten, potentiële klanten en partners. Het zijn immers deze bedrijven die de tenders uitschrijven. Het kan zelfs nuttig zijn om uw verkopers een opleiding in het aanpakken van tenders te laten volgen.

Voor het deelnemen aan tenders kan u best een standaardprocedure uitwerken. In deze standaardprocedure voorziet u de volgende documenten: bedrijfsvoorstelling, referentielijst, ISO 9001-certificaat, RSZ-attest, productdocumentatie, handleiding, garantievoorwaarden, uitleg over uw en/of ons servicenetwerk en foto's. Indien u zelf niet over een ISO 9001-certificaat beschikt, kan u uiteraard ons certificaat gebruiken. U kan dit downloaden via deze link

Wanneer u op voorhand over al de nodige documenten beschikt, moet u bij het inschrijven op een tender enkel de specifieke informatie aanvullen. Zo kan u met geringe kosten ook inschrijven op tenders waar uw winstkansen kleiner zijn. Wees wel realistisch, schrijf niet in voor tenders die u niet kan uitvoeren of waar de winstkansen miniem zijn. U kan op voorhand best zorgen dat u kan bewijzen dat u of uw leverancier aan de gebruikelijke standaarden in de betreffende sector voldoet, bijvoorbeeld de ISO 9001-norm.

Waar kan ik tenders vinden?

Uw bedrijf kan op verschillende manieren geschikte tenders vinden via media zoals kranten, tijdschriften en internet. Er zijn meerdere websites die het aanbod van tenders centraliseren. Eén van de belangrijkste websites is http://ted.europa.eu/. Deze website is een online versie van het Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie, bestemd voor Europese openbare aanbestedingen. Wanneer u zich hier aanmeldt, hebt u gratis toegang tot potentiële opdrachten. Informatie over elk aanbestedingsdocument wordt bekendgemaakt in de 23 officiële EU-talen. De aankondigingen van instellingen van de Europese Unie zelf worden volledig in deze talen bekendgemaakt.

Bij het inschrijven op een tender, let u er best op dat u alle informatie meedeelt die gevraagd wordt. Zorg dat u alle vragen uit de tender duidelijk beantwoordt. De inschrijving moet ook op tijd (vóór de afsluitdatum) ingediend worden, anders wordt hij meestal niet meer aanvaard. Stuur hem aangetekend op of laat hem afleveren door een koerier, zo bent u zeker dat uw inschrijving op tijd afgeleverd is.

Let ook op de presentatie en vormgeving bij tenders, dit is een belangrijk aspect. Houd uw zinnen en paragrafen kort en zakelijk. Gebruik titels, ondertitels en opsommingen om de tekst te breken. Controleer zelf goed op schrijf- en tikfouten en laat dit ook nog eens door een collega nalezen. Inschrijvingen met fouten belanden vaak automatisch onderaan de stapel. Zorg voor een inhoudstafel zodat de informatie gemakkelijker bereikt kan worden.

U kan altijd op het EUROPOWER-team rekenen voor hulp bij het inschrijven op tenders. U mag ons steeds contacteren met eventuele vragen.

Met vriendelijke groeten

Het EUROPOWER-team

06/09/2011

Footer1en_Placeholder
Unsubscribe from this email list